Met de WBSO regeling kun je de maandelijkse loonkosten voor R&D aanzienlijk verlagen.

Vragen over de WBSO?

Heb je vragen over de WBSO? Plan een afspraak in voor het WBSO Adviesgesprek of neem telefonisch contact op.

Bel 0625192501
profielfoto financieringsadviseur Robert van Loon

Veelgestelde vragen

Download de WBSO handleiding 2024 via onderstaande knop.

WBSO handleiding 2024

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland plant steekproefsgewijs controles in bij bedrijven die gebruikmaken van de WBSO subsidie. Wanneer jouw bedrijf hiervoor geselecteerd wordt kan dat best spannend zijn. Maak het voor jezelf en de beoordelaar daarom gemakkelijk en bereid je goed voor op deze controle. Zorg voor een goede WBSO administratie en bespreek met je DB&P consultant welke zaken nog extra aandacht nodig hebben.

Zelf WBSO berekenen? Het subsidievoordeel in 2024 is gecategoriseerd in 3 schalen. Elke schaal heeft zijn eigen percentage. De WBSO percentages in 2024 zijn:

- 32% van het aan projecten toerekenbare S&O-bedrag tot € 350.000 (1e schijf)
- 16% van het aan projecten toerekenbare S&O-bedrag boven € 350.000 (2e schijf)
- 40% voor technostarters (onderneming minder dan 5 jaar ingeschreven KvK,  en max. 3 jaar WBSO subsidie verkregen) voor de 1e schijf. Het percentage van de 2e schijf is 16%

Het beschikbare budget voor WBSO 2024 bedraagt € 1.370 miljoen.

Wanneer de aanvragen (gedeeltelijk) een succes zijn en positief worden beoordeeld, ontvang je bij de beschikking een S&O verklaring. Hierin staat het bedrag dat verrekend mag worden met de loonafdracht. Nu kun je je financiële voordeel berekenen.

Er zijn twee opties:
1. Je bent S&O-inhoudingsplichtige en ontvangt S&O-afdrachtvermindering. De afdrachtsvermindering verreken je in je aangifte loonheffingen.
2. Je bent S&O-belastingplichtige en ontvangt S&O-aftrek. Je mag in dit geval het bedrag claimen bij de aangifte inkomstenbelasting over het jaar waarop de S&O-verklaring betrekking heeft.

Nadat jouw aanvraag is ingediend bij de RVO, ontvang je maximaal drie maanden na de start van de aanvraagperiode een positieve WBSO verklaring, een negatieve verklaring of een gedeeltelijke toekenning. Het kan echter voorkomen dat de RVO nog vragen heeft. In de meeste gevallen gebeurt dit schriftelijk in de vorm van een vragenbrief. Deze moet binnen twee weken beantwoord worden. Klanten van DB&P worden ondersteund bij het beantwoorden van de vragenbrief.

Wettelijk gezien geldt voor fiscale regelingen een bewaartermijn van zeven jaar. De WBSO administratie valt hier ook onder en moet dus, net zoals bij elke andere fiscale regeling, zeven jaar worden bewaard.

Ja, je kan zeker bezwaar indienen. Wanneer jouw WBSO aanvraag na beantwoording van de vragenbrief wordt afgekeurd, kun je hiertegen in bezwaar gaan. Dit leidt tot een hoorzitting. Tijdens deze hoorzitting ga je dieper in op het project en licht je de technische details toe. Gemiddeld wordt 50% van de bezwaren na een hoorzitting goedgekeurd. Verklein de kans dat je aanvragen worden afgekeurd en laat ons je helpen en adviseren bij het aanvragen van subsidie.

Neem contact op